U originalu postavio/la
nedy1067
Prvo da kazem da sam dao pogresne podatke o pomoci za radnike,radi se o 4400 dolara za 35 sati(puno radno vreme) u periodu za 6 mjeseci,ili pro rata za smanjeno radno vreme.Pomoc se ne dobija unapred.Prva uplata je nakon 3 mjeseca,a druga po isteku 6 mjeseci.Iskljucena je mogucnost da neko nekom duguje.Razlog za ovo je da drzava polazi sa stanovista socijalne zastite,tacnije smatra da je bolje kanalisati novac kroz biznis nego kroz socijalnu pomoc.Za poslodavca ta suma novca tek onda postaje slobodan novac koji upotrebi na nacin koji on zeli.Sto se tice uvoza drveta i drvenih proizvoda,prehrambenih proizvoda (ne konzervisanih), zivotinja i sl. istina je da se mogu uvesti,ali podljezu karantinu,te nakon zelenog svetla idu na odrediste.Postoje i izuzeci od pravila(sa nasih prostora npr.)radovi Ohridskih majstora duboreza.Troskovi karantina su veliki,a nije ne zamariva ni vremenska komponenta jer uzrokuje netacne rokove isporuke.Karantin je tu da bi zastitio Australijske proizvodjace od npr.neke bolesti zivotina,tj da nebi izazvao dodatne troskove.Za porez.Postoji licni porez i placa se godisnje.Poduzeca uplacuju porez svaka 3 mjeseca(moze i mjesecno),a na kraju financijske godine radi se zavrsni racun, po kome placate porez ili trazite povracaj poreza ako ste uplatili vise.Povracaj poreza se obicno desava ako platite ljude materijal i sl.u jednoj financijskoj godini a naplatite se u iducoj.I za kraj o domorodcima.Izgleda mi da si previse osetljiva na tu rec iz nekog razloga,mada licno ja je ne upotrebljavam u nikakvom negativnom smislu.Licno nisam ni rasista,ni sovinista itd.a to kako ih ja vidim zavisi cisto od pojedinca.Toliko za sada i pozdrav iz Sidneja:cao: