U originalu postavio/la
plantaže
....о имену Кафане
"Replika koju Slavko Stimac izgovara u filmu Specijalno vaspitanje `Gde si Violeta kuco stara?`,samo je slucajna podudarnost sa nazivom objekta u kom se nalazite.Naime, vlasnici su zeleli da je nazovu `Stara kuca` ili nesto slicno, jer jednostavno kuca datira iz 1922.godine.Tokom radova na adaptaciji,slucajni prolaznik koga nazalost ne mozemo da imenujemo,ali u pitanju je stari Beogradjanin,veliki boem,koji je dobar deo svog zivota,izmedju dva rata ziveo u Francuskoj,upitao je vlasnike sta se to tu otvara,i kada je cuo,izasao je pred njih ociju punih suz i sa molbom: "Moze li ova vasa kafana deco,da se zove Violeta?". Kada smo ga upitali zasto,ponudio se da nas odvede u najblizu kafanu na pice i isprica razloge svoje molbe.Pred sam pocetak Drugog svetskog rata u jednom malom bistrou u Nansiju u kojem je sedeo sa svojim prijateljima dosla je da radi u sanku Violet Arto,dvadesetogodisnja devojka iz Lunevila.Dugo nam je govorio o njenoj cednosti,o njenom vaspitanju,i njenom stidljivom osmehu,ali kad god je pokusao da govori o njenoj lepoti pravio je duge pauze i gledao u daljinu...Shvatili smo samo da za svojih 89 godina kako tvrdi,nije video nista lepse i boji se da kada ode na onaj svet,ni tada nece videti nista tako lepo osim ako ponovo ne sretne nju.Ai tog susreta se boji,kaze zato sto je Violet tamo otisla kao mlada bolnicarka,pa se plasi da je ne sretne sa nekim mladjim,isto prerano otislim kao i ona.Ali nema veze ,oprostice joj.Kobi cekao 62 godine?Nije ni on,kaze.Ozenio se M..... imaju unuke i dva praunuka.Ziveli su srecno.Ali nije prosao ni dan,da ne pomisli na Violet,iako je kaze,nije cestito ni poljubio.Samo je drzao njene promrzle ruke u svojim rukama jedne zime,jutro pre nego sto je dobrovoljno otisla u ratnu bolnicu..."Ucinite mi to ...Ja nikada nisam uspeo da napravim nestoposveceno njoj,a ne bi ni mogao od ove moje...Ucinite mi to,mozda se i vama jednoga dana (ne daj Boze) desi neka takva ljubav zbog koje zeljno cekate onog camdziju da vas prebaci preko reke,a njega nema, ***** mu materina..." Rastasmo se u suzama,i eto...U spomen svim velikim,tajnim,javnim,srecnimmi nesrecnim ljubavima o kojima nisu pisali veliki pisci,dadosmo joj ime VioletA. Zelimo da njena cednost i lepota koja je fascinirala naseg "Kuma",zraci i prenosi se na vas jos mnogo, mnogo godina."