Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 43
  1. #1
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155

    Srpski specijaliteti

    Krajem novembra imamo jednu internacionalnu zurku, i, dogovor je da svako od nas spremi, i ponese neki specijalitet iz svoje zemlje.
    E, tu nastaje moj problem...
    Sta ja da spremim kao "srpski specijalitet"?
    Ovde znaju samo za, kako oni kazu: "cevapcice", ali, to i nije srpski specijalitet, a, nije bas ni zgodno da ih nosim, jer se jedu samo topli.
    Pomozite mi da dostojno prezentujem nasu zemlju, tim pre, sto ce tamo biti, "sarena" ekipa, sa svih kontinenata.
    Unapred hvala

  2. #2
    Datum priključivanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Belgium
    Poruka
    60

    Thumbs up

    Mozda ce ti pomoci ovako nesto

    Srpska proja

    Potrebno:

    600 g kukuruznog brasna,
    200 g masti,
    5 jajeta,
    solja hladnog mleka,
    malo masti, so,

    Priprema:

    Kukuruzno brasno staviti u sud za mesenje, posoliti po ukusu i dodati mast, pet celih jaja i jednu solju hladnog mleka. Sve zajedno mesati desetak minuta, a po potrebi dodati jos mleka da masa postane redja.
    Pleh u kojem ce se peci proja namazati mascu, pa spustiti pripremljenu masu i peci na umerenoj vatri. Kad proja pocne da rumeni, iseci je nozem na kvadratice. Da se noz ne bi lepio za masu, umacite ga u rastopljenu mast. Vratiti proju u rernu dok ne bude gotova, a najbolje je sluziti uz podvarak, sarmu ili kiseo kupus.
    Poslednji put uređena Sharan : 13-11-2006 u 11:51

  3. #3
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    Hvala, Sharan, toga se nisam setila, a moglo bi da dodje u obzir.
    Ako se setite jos necega, pisite.

  4. #4
    Datum priključivanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Belgium
    Poruka
    60
    Mislim da ce biti naj bolje da pogledas ovaj link

    http://www.recepti.co.yu/kategorije.asp#1
    punjena%20paprika.jpg

  5. #5
    Datum priključivanja
    May 2005
    Lokacija
    Niš
    Poruka
    5,969
    Pa ne znam, praseće pečenje, pasulj u bilo kojoj vatijanti,sarme....
    "everyone will have their fifteen minutes of fame"

  6. #6
    Datum priključivanja
    Nov 2001
    Lokacija
    Beograd
    Poruka
    968
    Pozovite Jocu!!!

    Moraš dobro da se spremiš, pa preporučujem da osim izbora jela prođeš kroz teme kao što je ova i ostale koje se vode pod klopa...

  7. #7
    Jocaov/in lik
    Joca je offline Министар Дејанове Владе
    Datum priključivanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Podgorica
    Poruka
    1,392
    Evo me.
    Šefe, poslušaj stručno lice.
    Sva ova jela su Ok, ali su i više nego prevaziđena.Hajde gledaj ovo, pa ako uspeš, ima da strendžere baciš u sevdah.
    I sva ova jela možeš da spremiš, pa da ih poneseš sa sobom.

    PITA SA SOMOVINOM
    Potrebno je: 1 kg somovine , ½ kg brašna, ½ kg crnog luka, ulje, veza peršuna, vegeta, so i biber

    Priprema: Ribu očistiti i posoliti. Crni luk iseckati sitno i pržiti ga na ulju dok ne postane staklast. Preko luka staviti ribu u komadu i dinstati zajedno uz dolivanje po malo vode. Kada riba omekša, izvaditi je na tanjir i povaditi kosti. Očišcenu ribu ponovo vratiti u luk, dodati sitno seckan peršun, vegetu, so i biber i sve dobro promešati.

    Od brašna, vode i malo soli zamesiti testo za pitu, podeliti na dva dela i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Razvući dve kore i ostaviti da se malo prosuše. Podmazati pleh, jednu koru staviti na dno pleha, poprskati je vrelim uljem i ravnomerno posuti nadev od ribe. Prekriti drugom korom, poprskati je uljem, probušiti viljuškom na nekoliko mesta i staviti da se peče u zagrejanoj rerni. Peći na 200 stepeni pola sata.
    Služiti toplo

    PITA SA KUPUSOM
    Potrebno je: ½ kg tankih kora, 1kg narendanog kupusa ( svežeg ili kiselog), 1 glavica crnog luka, biber, so i ulje

    Priprema: Iseći sitno luk i proprziti ga na ulju. Kad postane staklast dodati izrendan kupus pa ga zajedno sa lukom dinastati dok ne porumeni. Začiniti vegetom i dodati dosta bibera. Namazati pleh uljem, kore ređati ravno, bez savijanja. Svaku koru prskati uljem a na svaku drugu stavljati fil. Poslednju koru poprskati mešavinom ulja i kisele vode. Ispeći pitu i iseći je na parčiće dok je još topla.

    Hleb sa smokvama

    ½ kg brasna, 30gr. kvasca, 300gr. suvih smokava, 2 kasike ulja, so.
    Rastopite kvasac u malo mlake vode, dodajte malo brasna I kasiku secera. Od brasna, kvasca I ulja, malo soli I tolpe vode umesite testo, mekano I elasticno. Pokrijte ga I ostavite da odstoji 45 min. Smokve sitno iseckajte, dodajte u naraslo testo I premesite tako da budeu ravnomerno rasporedjene. Oblikujte testo kao hleb I stavite u podmazan pleh I pecite oko 40 min. u rerni na 200C Kada je gotov hleb poprskajte mlakom vodom I uvijte ga da malo potpari.

    Leskovačka mućkalica

    Potrebno je :

    500gr svinjetine
    1 glavica crnog luka
    3 paradajza
    ljuta paprika
    peršun
    so,biber

    Priprema :

    Svinjsko meso iseći kao za ražnjiće,nadenuti na žice i ispeći na roštilju.Crni luk propržiti,dodati isečenu papriku i paradajz,posoliti,pobiberiti,dodati peršunov listi prodinstati,pa na to složiti pečeno meso sa roštilja i odmah služiti.
    Dunavski paprikaš

    Priprema:
    Ocišcenu i opranu ribu posušiti i iseci na vece komade, pa je nakapati sokom od limuna ili sircetom i natrljati alevom paprikom. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckani crni luk dok ne porumeni, zatim preko luka složiti ribu i kratko sve propržiti. Kad riba malo omekša, naliti toplu vodu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri. Zaciniti po ukusu.

    ( kad nije post - ovom paprikašu se može dodati žumance umuceno sa sokom od limuna i malo maslaca, tek pošto jelo bude gotovo.)
    Sastav:
    1 kg mešane ribe (šaran, grgec, štuka) 400 gr crnog luka aleva paprika ulje limunov sok vegeta, so, biber
    ŠARAN NA SRPSKI NAČIN
    Potrebno je: Svež šaran od 3-4 kg, dimljeni šaran od 1 kg, 2 kg krompira, 4 glavice crnog luka, brašno, 2 crvene paprike babure, ½ kg paradajza, 2 dl ulja, 5-6 čenova belog luka, mlevena paprika, so i biber

    Priprema: Skuvati krompir u ljusci, ohladiti, oljuštiti i iseći na kolutove.
    Dimljenog šarana iseći na komade i kratko obariti.
    Svežeg šarana očistiti, oprati, iseći na manje komade, špikovati svako parče belim lukom, posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno.
    Crni luk, paradajz i svežu papriku očistiti i izrezati na kolutove.
    U veću vatrostalnu posudu ređati: na dno posude poređati kolutove barenog krompira, a preko njega svežeg i dimljenog šarana. Ribu prekriti kolutovima luka, paradajza i paprike, zaliti uljem i staviti u rernu da se peče, na 200 stepeni. Posle pola sata razmutiti 3 kašike brašna i 1 kašičicu mlevene paprike u čaši vode i preliti preko ribe.
    Peći još 15 minuta
    Poslednji put uređena Joca : 13-11-2006 u 22:17
    Never be afraid to try something new. Remember that
    a lone amateur built the Ark. A large group of professionals built the
    Titanic.

  8. #8
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    Hvala svima, pokusacu da spremim nestĂ´ od ovih specijaliteta za sebe, pa, ako prezivim,pricacu vam.
    Samo, razmisljam, imamo li mi zaista neko "srpsko jelo", koje nismo prisvojili od drugih, i koje, predstavlja Srbiju??!
    Sve ovo, moze da bude, i, ne mora, osim leskovacke muckalice, a, mozda ni to nije nase.
    Som,saran, to bi moglo da prodje, pod uslovom da uspem nabaviti tu vrstu ribe,iskreno receno, jos je nisam videla ovde. Osim toga, u grupi ima puno ljudi sa Filipina, Sri Lanke, Dominikane,Thajlanda..., gde je poprilicno zastupljena riba kao specijalitet, pa bih ja radije nesto kontinentalno. Recimo, englezi; oni kazu da je njihov nacionalni specijalitet Fish&Chips.
    E; pa sad, ja se pitam, imamo li mi neki specijalitet po kome se poznaje Srbija?!

  9. #9
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    Sad sam, tek, ocajna!
    Malo sam gledala ovaj sajt sa receptima sto mi je poslao Sharan, i, ja ne umem nista od tih srpskih jela da napravim! A, mislila sam da dobro kuvam!
    Po ovome, srpska jela su, kacamak, sir, kajmak, razne proje i cicvare, sto ne mogu da nosim (osim proje), ili, pite, pihtije, koje ne umem da spremam, kupus, kuvani, slatki, kiseli, na sve nacine, punjena paprika..., tj. kuvana jela koja ne mogu da nosim.
    Nasla sam divan recept za punjene suve sljive, ali, da se ne lazemo, ko to jede u Srbiji. Nije poenta u tome da se dokazujem ja, kao kuvarica, vec da predstavim svoju zemlju.
    Ne znam sta da radim

  10. #10
    Datum priključivanja
    May 2006
    Poruka
    335

    Eeeeeeee, vidim ja da moram ovde da se umešam!
    Uz duĹľno poštovanje svim ranijim predlagačima dozvolite mi da ja dam svoj skromni doprinos ovom internacionalnom poduhvatu:
    Draga Zbunjena nije Vam lako, ali poslušajte bilo koji od ovih predloga i nećete pogrešiti, međutim, ako nađete PRAVU DOMAĆU RAKIJU Ĺ*LJIVOVICU (i to po mogućnosti PREPEČENICU), pa je posluĹľite kao aperitiv, svima će se uši zavrnuti od grejanja, srce zaigrati ... a svi specijaliteti posle šljive biće puno bolji nego "nasuvo".
    Po šljivi će Vas se svi uvek setiti i to je moj predlog za Vas i internacionalnu zabavu.
    jovitax

  11. #11
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    He,he... Znam ja za to. Ali, sta da jedu ? Ili mislite da, posle rakije nece ni moci da jedu?!

  12. #12
    Datum priključivanja
    Nov 2001
    Lokacija
    Beograd
    Poruka
    7,315
    Citat U originalu postavio/la zbunjena
    Osim toga, u grupi ima puno ljudi sa Filipina, Sri Lanke, Dominikane,Thajlanda..., gde je poprilicno zastupljena riba kao specijalitet, pa bih ja radije nesto kontinentalno. Recimo, englezi; oni kazu da je njihov nacionalni specijalitet Fish&Chips.
    Пита од сомовине + пита са купусом су оно право, наравно ако успеш да поведеш, овај набавиш сома. Немој да бринеш за ове са обала мора. Имају они укусна јела, али од морске рибе. Сома сигурно немају, а поготово не питу од сома.

    Можда има и неки рецепт са сувим шљивама. Пуњене суве паприке...

  13. #13
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    "Soma" cu da povedem sigurno, a da li cu uspeti da ga pripremim, to cemo videti. Danas sam pronasla radnju gde mogu da kupim tu ribu, pa cu za vikend da se bacim na posao. Obavesticu vas.

  14. #14
    Datum priključivanja
    Nov 2001
    Lokacija
    Beograd
    Poruka
    7,315
    Како напредују припреме?

  15. #15
    Datum priključivanja
    Sep 2006
    Lokacija
    CH
    Poruka
    155
    Nikako! Ne podsecaj me!
    Nisam imala volje da kuvam za vikend

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Pravila ostavljanja poruka

  • Ne možete postaviti novu temu
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • Ne možete urediti svoje poruke
  •  

Uplata Skype kredita iz Srbije
Agencija za Razvoj Interneta ARIN
Special Sale! 35% off .com domains at GoDaddy.com!
Skype Srbija - Neograničeno telefoniranje
Skajp kredit
Gift Ideas
Elektronske cigarete