Aliexpress WW   Banggood WW
Prikaz rezultata 1 do 1 od ukupno 1

Tema: Ikone

 1. #1
  Datum priključivanja
  Jan 2006
  Lokacija
  Backa Palanka
  Poruka
  7,983

  Ikone

  Седми Васељенски сабор, иначе називан и II никејски, познат је у историји хришћанства по томе што je потврдио и саборно прославио православно поштовање светих икона, које су у Цркви постојале и биле поштоване у живом предању код хришћана и на Истоку и на Западу кроз векове. Ова саборска, свецрквена потврда и прослављење икона значило je, и значи, не само слављење Бога, него и поштовање и слављење богодане лепоте и достојанства људског лика. А заснива се то поштовање на теолошкој и антрополошкој истини да je Бог при стварању, из љубави човека обоголичио (створио га "по лику Своме'') и да je после, при оваплоћењу, сам Бог у Христу уобличио се у човека, те се тако у Цркви сјединила у вечну и бесмртну заједницу слика и Оригинал, лик и Прволик.

  Седми Васељенски сабор сазван je и одржан у Византији, у Цариградској патријаршији, конкретно у митрополији Никејској у Витинији, и трајао je од 24. септембра до 23. октобра 787. године.

  Повод за његово одржавање било je иконоборачко, у суштини антихришћанско порицање, одбацивање и уништавање светих икона, уз истовремено тиранско прогањање православних иконопоштовалаца широм Византије.
  Prikačene slike Prikačene slike  
  Poslednji put uređena Ljiljaa : 22-12-2006 u 22:54

Pravila ostavljanja poruka

 • Ne možete postaviti novu temu
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • Ne možete urediti svoje poruke
 •  

VoIP Jeftino telefoniranje sa inostranstvom - www.cent.rs
SEO Optimizacija sajtova
Gift Ideas
Google Oglasi