Uplata kredita za VoIP telefoniranje, pozivi ka inostranstvu već od 0,01€ po minutu razgovora Aliexpress INT
Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2

Tema: SPASOVDAN

 1. #1
  Datum priključivanja
  Sep 2003
  Poruka
  280

  SPASOVDAN

  Српска православна црква данас слави празник ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

  Господ Исус Христос се после свог Васкрсења јављао апостолима још 40 дана и учио их како да проповедају и шире његову веру.
  У Јеванђељима је записано укупно 11 јављања. посебно је значајно христово јављање апостолима када је међу њима био и Тома, који у почетку није веровао да је његов Учитељ васкрсао. Тек када је видео Васкрслог Христа и својим рукама опипао ране од клинова, његова сумња је побеђена. Зато и данас у народу постоји изрека за онога ко сумња и не верује да је ''неверни Тома'''.
  Христос се вазнео на небо са Јелеонске (Маслинске ) горе близу Јерусалима у присуству свих апостола. Благословио их је и рекао им да иду у Јерусалим и да, проводећи време у молитви, очекују силазак Духа Светог, кога ће им Он послати и који ће их утврдити у свакој истини, духовно наоружати и охрабрити да поднесу сва искушења овога света. У спомен на тај дан слави се Спасовдан.
  Вазнесење Господње слави Црква у четрдесети дан после Васкрсења Христовог и увек пада у четвртак. На месту Христовог Вазнесења на Јелеонској гори царица Јелена је дала да се сагради храм у IV веку који је, на жалост, срушен у сараценској најезди.
  Обичај да се иде у литији Православна црква негује од древних времена. Спомињу га Св. Епифаније Кипарски, Св. Јован Златоуст, Св. Лав Велики, а литије су се кретале градовима као сто су Јерусалим, Витлејем, Цариград, село Романесија у Антиохији..... У средњем веку многи градови у Француској и Немачкој имали су исти обичај.
  Данас је ишла Литија кроз наш град Чачак.
  Poslednji put uređena Nena : 21-05-2004 u 13:21

 2. #2
  Datum priključivanja
  Sep 2003
  Poruka
  280

  Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan

  Узнео си се у слави, Христе Боже наш, и обрадовао си апостоле обећањем Духа Светога, и уверио си их о Своме благовољењу, јер си Ти Син Божји, Избавитељ света. Тропар Вазнесења

  Овом песмом широм православног света прославља се данас празник Вазнесења Христовог са земље на небо. Када о томе говори, Свети Апостол и Јеванђелист Лука нам дочарава свечаност тренутка речима: С њима боравећи, заповеди им да се не удаљују из Јерусалима, него да чекају обећање Оца које чусте, рече, од Мене; јер је Јован крстио водом, а ви ћете се крстити Духом Светим не дуго после ових дана. Онда они који бејаху сабрани питаху га, говорећи: Господе, хоћеш ли у ово време успоставити царство Израиљево? А Он им рече: Није ваше знати времена и рокове које Отац задржа у Својој власти, него ћете примити силу када сиђе Свети Дух на вас; и бићете Ми сведоци у Јерусалиму, и по свој Јудеји и Самарији, и све до краја земље. И ово рекавши, док они гледаху, подиже се, и узе Га облак испред очију њихових. И док нетремице гледаху за Њим како иде на небо, гле два човека у хаљинама белим стадоше поред њих, и они рекоше: Људи Галилејци, што стојите и гледате на небо? Овај Исус, Који се од вас узнесе на небо, тако ће исто доћи као што Га видесте да одлази на небо.
  Тада се вратише у Јерусалим са горе зване Маслинска, која је близу Јерусалима један суботни дан хода. (Дап 1,4-12)

  Шта то значи: вазнесење са земље на небо? Вазнесење са земље на небо је за савременике Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа било исто тако велико изненађење као што је то био и Његов силазак са неба. Јер, кажу учитељи Цркве Христове, ?као што су анђели са дивљењем посматрали како Бог при првом стварању света одваја светлост од таме, и воду од сувог, и како уређује звезде по небеском своду, и како из прашине подиже биљке и животиње, и како најзад ствара човека и даје му душу живу - исто тако, човек кроз векове посматра догађаје из живота Христовог, почев од благовести па све до Његове крсне смрти и Васкрсења, као и Његовог славног Вазнесења на небо. Вазнесење Његово ништа није мање од Његовог оваплоћења, Његовог Крштења и Васкрсења."
  ...Боље је за вас да Ја одем, јер ако Ја не одем, Утешитељ неће доћи к вама... - рекао је Он тада Својим ученицима (Јн 16,7). Тиме је страх разбијен, сумња ишчезла, недоумице одлетеле, а место тога у душе светих апостола уселила се потпуна извесност, снага и радост. Постало им је јасно да је Господ и Учитељ њихов сишао с неба; а сада, ево пред очима њиховим, узноси се на небо; јер од Оца је био послат, и Оцу се опет враћа. После свега овога што су видели и сазнали, свети апостоли више нису могли одвојити ни срце ни ум од Господа свога. Он се, истина, вазнео испред њихових очију; али се - у исто време и за сва времена - уселио у срца њихова. Тог тренутка постале су им јасне све речи Његове и сва дела Његова, јер се обелоданила истинитост Његових речи: ...ово су речи које сам вам говорио још док сам био с вама, да се мора све испунити што је о Мени написано у Закону Мојсејеву и у Пророцима и у Псалмима. Тада им отвори ум да разумеју Писма. И рече им: Тако је писано, и тако је требало да Христос пострада и васкрсне из мртвих трећега дана, и да се у Његово Име проповеда покајање и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима. А ви сте сведоци овоме.

  И ево, Ја ћу послати обећање Оца Својега на вас...(Лк 24,44-49) ...Идите по свему свету и проповедајте јеванђеље сваком створењу (Мк 16,15); ...и бићете ми сведоци у Јерусалиму, и по свој Јудеји и Самарији, и све до краја земље (Дап 1,8). Примивши срцу ове заповести, свети апостоли су ширили јеванђелску науку Христову, не штедећи себе; чинили су то по целом свету преко својих ученика и њихових следбеника, све до наших дана; чинили су то са тако великом љубављу да, када год је била у питању истина Христова, нису штедели живот свој, док су крвљу својом сведочили оно што су проповедали.

  Иначе, пре тога и њихова срца је нагризао црв сумње. Зато им Спаситељ у једном тренутку и каже: Што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? Видите руке Моје и ноге Моје, да сам Ја главом; опипајте Ме и видите; јер дух нема тела и костију као што видите да Ја имам. И ово рекавши, показа им руке и ноге. А док још не вероваху од радости, и док се чуђаху, рече им: Имате ли овде шта за јело? А они Му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу (Лк 24,38-43). То је оно што даје снаге Светом Јовану Богослову да каже: ...што смо чули, што смо видели очима својима, што сагледасмо и руке наше опипаше, о Логосу - Речи живота...сведочимо, и објављујемо вам...да и ви с нама имате заједницу, а наша заједница је са Оцем и са Сином Његовим Исусом Христом (1. Јн 1,1-3). Учествујући у тој светој заједници као Црквој Христовој, још једном се помолимо вазнесеном Господу своме, да нас сачува од свих искушења овога света, и да нас удостоји Своје небеске славе, са Оцем и Духом Светим.

Pravila ostavljanja poruka

 • Ne možete postaviti novu temu
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • Ne možete urediti svoje poruke
 •  

VoIP Jeftino telefoniranje sa inostranstvom - www.cent.rs
Agencija za Razvoj Interneta ARIN
Gift Ideas
Google Oglasi