Aliexpress WW   Banggood WW
Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2

Tema: Изглед банкарског извода

 1. #1
  Datum priključivanja
  Nov 2001
  Lokacija
  Beograd
  Poruka
  7,337

  Изглед банкарског извода

  Имам проблема са банком која у девизним изводима не пише коме сам платио. То ми је постало велики проблем пошто углавном плаћам картицом у доларима, а евро у коме се воде изводи пада. Сва плаћања картицом се не књиже одмах, већ након неколико дана па не могу да одредим по ком курсу су рачунали однос евра и долара, а самим тим и коме сам платио, Питао сам НБС да ли је банка дужна да напише коме је плаћено и добио следећи одговор:

  poštovani,

  povodom vašeg pitanja koje se odnosi na sadržinu izvoda o promenama na deviznom računu, obaveštavamo vas o sledećem:

  Pozakonskim aktima narodne banke srbije, i to odlukom o uslovima otvaranja i načinu vođenja deviznih računa rezidenata ("sl. Glasnik rs", br. 67/06), odlukom o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("sl.glasnik rs", br. 24/07 i 31/07) i uputstvom za sprovođenje odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("sl.glasnik rs", br. 24/07, 31/07, 41/07, 3/08, 61/08 i 120/08), nije propisana sadržina i forma izveštaja o prometu i stanju sredstava na deviznom računu (izvod), tako da sadržinu i formu izvoda, u skladu sa propisima, određuje banka svojom poslovnom politikom.
  Odlukom o uslovima otvaranja i načinu vođenja deviznih računa rezidenata određeno je da banka otvara devizni račun na osnovu pismenog zahteva za otvaranje računa i na osnovu zaključenog pismenog ugovora o otvaranju i vođenju tog računa. Ugovorom se uređuju prava i obaveze između banke i rezidenta, a naročito: Broj i naziv računa koji se otvara, način i rokovi dostavljanja izveštaja o prometu i stanju na računu, način obračuna i plaćanja kamate i valuta u kojoj se plaćaju glavnica i kamata, uslovi za raskid ugovora, kao i obaveza rezidenta da obavesti banku o statusnim i drugim promenama.
  U skladu sa uputstvom za sprovođenje odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom banka je u obavezi da rezidentu dostavi izvod o stanju i prometu računa, a, po potrebi, i druge dokumente.
  Imajući u vidu navedeno vaš problem koji se odnosi na sadržinu izvoda možete razrešiti u dogovoru sa bankom, odnosno ugovaranjem minimalne sadržine izvoda koja vam je potrebna u poslovanju.

 2. #2
  Datum priključivanja
  Nov 2001
  Lokacija
  Beograd
  Poruka
  970
  Još jedan idiotizam. Zar preduzetnik treba da se bavi tako nečim?
  "banka je u obavezi da rezidentu dostavi izvod o stanju i prometu računa"
  To izgleda znači da banka može da ti dostavi papir na kome piše da ti je račun u dobrom stanju i da je promet preko racuna ostvaren.

  Minimalna sadržina izvoda je po meni nešto što treba da se usvoji u srednjoj školi, a ne da se posebno ugovara. Kako se može prikazati promet računa bez datuma, iznosa, ... ????

  Ako država obavezuje preduzeće/preduzetnika da prijavi NBS platni promet sa inostranstvom, pre toga mora da definiše minimalnu sadržinu izveštaja koji preduzetnik mora dobiti od banke. Preduzetnik može da ugovori i nešto drugo, dodatno, sa bankom, ukoliko mu to znači za lakše poslovanje, ali za preduzetnika treba da se podrazumeva da će od banke registrovane u toj državi dobiti dovoljno podataka za potrebe NBS (države).

Pravila ostavljanja poruka

 • Ne možete postaviti novu temu
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • Ne možete urediti svoje poruke
 •  

VoIP Jeftino telefoniranje sa inostranstvom - www.cent.rs
SEO Optimizacija sajtova
Gift Ideas
Protivpozarna vrata